
Laktovegetari -Kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotuotteita
Lakto-ovovegetari -Kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitotuotteita sekä kananmunia
Pescovegetari -Kasvikunnan tuotteiden lisäksi kalaa
Semivegetari -Välttää punaista lihaa, suosii pää-asiallisesti kasvikunnan tuotteita muttei ole ehdoton eläinperäisten ruokien; kuten kananmunan, maidon, kalan tai siipikarjanlihan suhteen.
Vegaani -Tiukin muoto, ei mitään eläinperäisiä tuotteita
Fennovegaani -Suosii lähialueella ja luonnonmukaisilla menetelmillä tuotettua ruokaa, vain Suomessa tuotettuja kasvikunnan tuotteita, kypsentämätöntä
Elävä ravinto -Elävä ravinto on raakaravintoa, jota ei kuumenneta, paisteta eikä keitetä eli mahdollisimman vähän jalostettua ruokaa.
Fruitaristi - Hedelmien syönti tarkoittaa ruokavalion kokoamista pelkästään hedelmistä, marjoista, pähkinöistä, siemenistä ja palkokasveista.
Makrobiotiikka -Ruoka-aineissa vaikuttaa kaksi vastakkaista toisiaan täydentävää voimaa; yin ja yang. (Passiivisempi yin on säilyttävä voima, ja positiivisempi yang on uutta luova voima.) Ruokavaliolla pyritään näiden kahden voiman väliseen tasapainoon.
Perustana vihannekset, palkokasvit, hedelmät, marjat ja täysjyvävilja. Lihaa ei suositella, sillä se edustaa äärimmäistä yang voimaa, samoin alkoholi. Äärimmäistä yiniä edustavat tuotteita ei tulisi käyttää, kuten sokeria, trooppisia hedelmiä, perunoita, munakoisoa ja valkoista vehnäjauhoa.
Pyritään nauttimaan lähiympäristössä tuotettua ja vuodenaikoihin soveltuvaa ruokaa. Pääasiallisesti makrobiottinen ruokavalio on vegetaarinen, mutta jotkut makrobioottista ruokavaliota noudattavat voivat nauttia tietyssä määrin kalaa ja lihaa.
Huomioitavaa on kasvisruokavalion noudattamisessa
Rauta, kalsium, sinkki, B12, D-vitamiini, foolihappo, jodi, proteiinit, --kaikkien tarvittavien aineksien riittävä saanti!
Seitan
Vehnägluteenista valmistettu lihaa muistuttava elintarvike, jota etenkin kasvissyöjät ja vegaanit käyttävät usein lihan tapaan ruoassa. Sillä on lihan kaltainen sitkeä ja kiinteä rakenne, korkea proteiinipitoisuus ja se on käsittelemättömänä lähes rasvatonta.
Hyvän tofu ruoan valmistuksen kulmakivet
Mausteet, ruoan valmistustavat; kuivata hyvin, kuuma pannu, mausteet paistamisen jälkeen, ei välttis marinointia
Quorn
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti