Erilaisia leikkeitä
Oskarinleike -Porsaan ulkofile, lisukkeina usein parsatangot, katkaravut tai hummeri sekä tryffelit. Yleensä Choron-kastikeen kanssa; keittämällä punaviinistä, etikasta, hienonnetusta sipulista, tomaattisoseesta ja rakuunan varsista.
Wieninleike -Ohut leivitetty vasikan lihaleike, yleensä sitruunaviipaleen kera, kapris, anjovis
Hawaijinleike -Paneroitu porsaanleike, tarjoillaan ananaksen kanssa
Sveitsinleike eli cordon bleu -Vasikan sisäpaistista tai porsaanlihasta, täyttetty savukinkulla ja emmentaljuustolla, Metsästäjänleike -Leivitetty porsaanulkofile, lisukkeena metsänsatoa
Holsteininleike -Leivitetty porsaan- tai vasikanleike, jonka päällä on paistettu muna, anjovisfilee ja kaprista
Floridanleike -Leivitetty porsaanleike, béarnaisekastiketta ja paistettua persikkaa
Floridanleike -Leivitetty porsaanleike, béarnaisekastiketta ja paistettua persikkaa
Yksinkertaisessa leivityksessä pihvi upotetaan kananmunaan ja pyöräytetään jauho-mausteseoksessa.
Kaksinkertaisella leivittämisellä tarkoitetaan pihvin pyöräyttämistä ensin vehnäjauho-mausteseoksessa, sen jälkeen se pöyritellään kananmunassa ja vielä korppujauhoissa.
Leivittäminen tehdään juuri ennen paistamista. Paistamista pitkään odottava leivitetty pihvi vettyy ja se heikentää lopputulosta.
Leivittäminen tekee pihvistä leikkeen.
Leike yleensä n. 120g.
Leikkeet tulee kypsentää 180asteessa.
Leike yleensä n. 120g.
Leikkeet tulee kypsentää 180asteessa.
Leivitetyn leikkeen paistamiseen tarvitaan enemmän rasvaa kuin pihvin paistamiseen.Voi-öljyseos antaa kauniin värin ja rapean pinnan leikkeelle. Pannu ei saa olla liian kuuma, jotta leivitys ei pala ja leike ehtii kypsyä kunnolla. Liian kylmä rasva puolestaan imeytyy leivitykseen ja leikkeestä tulee liian rasvainen.
! Vatiruokailussa tarjotaan aina vasemmalta
Jokainen tiimi sai päättää tänään mitkä leikkeet tekevät kukin itselleen, joten me teimme sveitsin leikkeet. Naudasta leikkatiin 120g paloja, jotka nuijittiin ohuiksi. Sen jälkeen leivitettiin (kaksinkertainen leivitys). Sitten laitettiin kinkku sekä juusto ja taitettiin ne leikkeen väliin "piiloon" eli leike kaksinkerroin taitettuna. Lisäksi harjoittelimme tänään vatitarjoilua, joka oli hiukan vaikeaa ja erilaista. Mutta onpahan nyt sekin kokeiltu ja tieto siitä kuinka se tapahtuu!
Jokainen tiimi sai päättää tänään mitkä leikkeet tekevät kukin itselleen, joten me teimme sveitsin leikkeet. Naudasta leikkatiin 120g paloja, jotka nuijittiin ohuiksi. Sen jälkeen leivitettiin (kaksinkertainen leivitys). Sitten laitettiin kinkku sekä juusto ja taitettiin ne leikkeen väliin "piiloon" eli leike kaksinkerroin taitettuna. Lisäksi harjoittelimme tänään vatitarjoilua, joka oli hiukan vaikeaa ja erilaista. Mutta onpahan nyt sekin kokeiltu ja tieto siitä kuinka se tapahtuu!
LÄHTEET
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/sveitsinleike-lehtipihvi-wieninleike-tiedatko-miten-kuuluisimmat-leikkeet-ja-pihvit-eroavat-toisistaan/6486458
https://www.kaleva.fi/teemat/ruoka/leikkeet-ja-pihvit-ovat-ruokapoydan-aatelistoa/398589/
https://www.hk.fi/lihakoulu/lihan-valmistaminen-ja-sailytys/tuotetyyppi/pihvit-ja-leikkeet/
https://images.ctfassets.net/kt8yvydomzor/4SyMensEEEkGWIcuCiEgyA/44f4da429e8dd6a53a3510966bb286cd/leivityksella-ruokaan-rapea-pinta-ja-kaunis-vari-header-image?w=1440&h=550&fit=fill
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti