-Keitä perunat höyryssä, jolloin C-vitamiinin liukenemista veteen ei tapahdu
-Peruna tulisi mahdollisimman usein keittää kuorineen, jolloin C-vitamiinihävikki on pieni
-Kuorittuina keitetyistä perunoista tuhoutuu C-vitamiinia n. 1/3, paistetuista perunoista 2/3, soseesta n. 40 % ja laatikkoruoista 65 - 100 %
-Uudelleen lämmitetyissä perunoissa ei enää ole C-vitamiinia

Perunan alkaessa vihertyä syntyy myrkyllistä solaniinia, joka voi aiheuttaa myrkytysoireita kuten vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.
Säilytys
-Ilmava, valolta suojattu tila
-Peruna säilytetään pimeässä ja säilytyslämpötila on +3 – +4c
->Liian kylmässä peruna imeltyy ja liian lämpimässä perunat itävät
-Perunan joutuessa valolle alttiiksi peruna muuttuu vihertäväksi
Perunalajikkeet poikkeavat toisistaan mm. niiden sisältämän tärkkelyksen määrässä -> Jauhoisissa (sose- ja uuni) lajikkeissa tärkkelyspitoisuus on suurempi kuin kiinteämaltoisissa (keitto- ja laatikko) lajikkeissa.
Asterix
-Jauhoinen kiinteä yleisperuna
-Kuorintaan, suurtalous käyttöön, annosperunaksi, salaatteihin
Bintje
-Kiinteämaltoinen peruna
-Salaatit, laatikkoruoat, ranskanperunat, keittoihin
Rosamunda
-Jauhoinen yleisperuna
-Uuniperuna, muussit
Sabina
-Jauhoinen yleisperuna
-Ruokaperuna, ranaskanperunat
Siikli
-Kotitalous käyttöön, keitinperuna, salaatteihin, laatikkoruokiin
Van Gogh
-Suosituin perunalajike
-Sopii kaikkeen, erityisesti keitettäväksi, uuniruokiin
Blue Kongo
-Erikoislajike, jauhoinen
-Muussi, keitettäväksi, salaatteihin
Pitkälle jalostettuja perunatuotteita kehitetty ammattikeittiöille
-Valmiiksi pesty
-Kuoritut
-Kuoritut
-Valmiiksi pilkotut
-Esikypsytetyt perunatuotteet
-Pakasteet
-Soseutettu
Perunaruokia ravintoloissa
-Lähinnä pääruoan lisäkkeenä
-Laatikot
-Ranskan, lohkot, pariisin, dysesse =ruusukkeet
-Gratiini
-Muussi
-Maultaan mieto
-Muhennokset, keitot, gratiinit
-Tai ihan keitettynä, lisäkkeenä

Bataatti sopii myöskin käytettäväksi ruokiin perunan tavoin.
-Oranssi, makeampaa
-Keitettynä, pasitettuna, grillattuna
-Pääruoan lisäkkeenä
-Soseeksi tai pataruokiin
Jauheliha: Sika-Nauta, Nauta, Nauta-Sika, Paisti
-Lihan kudokset rikkoutuu joten pilaantuu helposti
LÄHTEET
https://www.meinikkalantila.com/4
https://kotiliesi.fi/ruoka/perunalajikkeet-tutuiksi/
https://www.kasvikset.fi/kasvitieto/kasvit-a-o
http://www.keittotaito.com/oikea_peruna_oikeaan_ruokaan.html
http://m.hhtuominen.fi/kuluttajalle/kuluttajalle4.htm
https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden-luontaiset-myrkyt/usein-kysyttya/
https://luomu.fi/kirjoitus/luomuperunaa-onnistuneesti-ammattikeittioihin/2/
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/kuoritko-aina-perunat-ei-kannattaisi/5251374
https://kotiliesi.fi/ruoka/makoisa-maa-artisokka/
https://kotiliesi.fi/ruoka/bataatti/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti